24 Μαΐου 2011

Προς μια νέα παγκόσμια σύρραξη;

Μονάδα του Πακιστανικού στρατού επιχειρεί στην περιοχή του
Βόρειου Γουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που
αποτελεί περιοχή των ημιανεξάρτητων φυλών του Β. Πακιστάν
Και ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το ποιός αποχώρησε από το Dance With The Stars, στον υπόλοιπο πλανήτη οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δραματικές!


Και δεν εννοώ για μιντιακούς πολέμους όπως στην Λιβύη, που οι δημοσιογράφοι είναι περισσότεροι από τους μαχητές και η όλη ιστορία έχει εκφυλιστεί σε μια γελοία κατάσταση που θυμίζει reality show.
Μετά την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, την Πρωτομαγιά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον φόνο του, η κατάσταση στο Πακιστάν έχει αρχίσει να φεύγει πέρα από κάθε έλεγχο, καθώς άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.



Φώτο από την συνάντηση του Πρίγκιπα
Bandar της Σαουδικής Αραβίας
με τον Πρόεδρο Zardari του Πακιστάν
που ξεκίνησε την σύγκρουση με τις ΗΠΑ
Η τελευταία κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες οφείλεται και για κάποιους άλλους, λιγότερο γνωστούς λόγους: Η επιλογή του χρόνου της δολοφονίας του Μπιν Λάντεν δεν ήταν τυχαία και μάλλον δεν έχει να κάνει και πολλά με τον περιβόητο Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας. Στα τέλη Μαρτίου, επισκέφτηκε το Πακιστάν ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Μπαντάρ, αρχηγός του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας. Η επίσκεψη του αυτή κατέληξε σε μια de facto συμμαχία ανάμεσα στα δύο κράτη. Το Πακιστάν υποσχέθηκε πως ο στρατός του θα αποσταλούν για να καταστείλουν οποιαδήποτε υποκινούμενη από τις ΗΠΑ "Χρωματιστή Επανάσταση", ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε την επέκταση της πυρηνικής προστασία στους Σαουδάραβες, κάνοντάς τους λιγότερο ευάλωτους στους εκβιασμούς των ΗΠΑ πως θα εγκατέλειπαν το πλούσιο σε πετρέλαιο Βασίλειο στις σκοτεινές διαθέσεις της Τεχεράνης. Η συμμαχία αυτή μεταξύ του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, θα επέτρεπε στην δεύτερη να αποσχιστεί από την Αμερικάνικη Αυτοκρατορία και θα την έπληττε ανεπανόρθωτα στην Νότια Ασία.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Reaper της USAF σαν
αυτά  που επιχειρούν ενάντια στις φυλές στο Πακιστάν
 

Το αποτέλεσμα ήταν η επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν, μέσα στο έδαφος του Πακιστάν. Με την ενέργειά τους αυτή, η οποία ήλθε να επιστεγάσει τις αμέτρητες δολοφονίες φυλάρχων με την χρήση ιπτάμενων ρομπότ Predeator και Reaper μέσα στο έδαφος της χώρας, οι ΗΠΑ προκάλεσαν προκλητικά την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν. Αυτό είναι μια σοβαρή εξέλιξη καθώς έχασαν έναν βασικό  στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή, ο οποίος μάλιστα βρίσκονταν σε ένα ιδιαίτερο στρατηγικό σημείο, στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας.


Πλέον, οι ΗΠΑ έχουν μείνει να επιχειρούν από απομονωμένους στρατιωτικές βάσεις, στην περιοχή καθώς διαφαίνεται πως έχει αρχίσει μια διαδικασία απαγόρευσης πτήσεων αμερικανικών μαχητικών πάνω από την χώρα. Είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς πως η στρατηγική δολοφονιών και περιφρόνησης των ντόπιων τους αποφέρει αποτελέσματα, ως προς τον στόχο της παραμονής τους στην περιοχή.

Ελικόπτερο τύπου Apache του ΝΑΤΟ
σαν αυτό που έπληξε τον συνοριακό
σταθμό στην περιοχή Ντάτα Κελ
Την προηγούμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο του ΝΑΤΟ παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, στην επαρχία Γουαζιριστάν. Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας από την 1η Μαΐου, άνοιξαν πυρ εναντίον του ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο ανταπέδωσε τα πυρά, και από την σύρραξη τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες σε συνοριακό φυλάκιο στην περιοχή Ντάτα Κέλ.


Πιθανώς το Πακιστάν αντέδρασε με ένα επεισόδιο στην περιοχή Πεσαβάρ, όταν μια βόμβα εξερράγη ενώ διερχόταν ένα κομβόι δύο αυτοκινήτων του Αμερικάνικου Προξενείου, χωρίς όμως να προκληθούν τραυματισμοί ή θάνατοι Αμερικανών. Ένας Πακιστανός πολίτης σκοτώθηκε από την έκρηξη και αρκετοί τραυματίστηκαν.


Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένας άτυπος πόλεμος ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών. Το τηλεοπτικό κανάλι Ary One αποκάλυψε δημόσια το όνομα του αρχηγού της CIA στο Ισλαμαμπάντ. Πρόκειται για τον δεύτερο πράκτορα των ΗΠΑ του οποίου αποκαλύφτηκε η ταυτότητα μέσα σε έξι μήνες και αναστατώνει τις δραστηριότητες της CIA στην περιοχή.


Η Κίνα μπαίνει στο παιχνίδι

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός
Wen Jiabao προειδοποιεί...
Σύμφωνα με την ινδικές εφημερίδες Times of India και India Express, η πιο σοβαρή εξέλιξη ήλθε στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία βασίζεται σε διπλωματικούς κύκλους, η Κίνα επέδωσε τελεσίγραφο στις ΗΠΑ πως "οποιαδήποτε επίθεση στο Πακιστάν θα εκληφθεί από την Κίνα ως επίθεση ενάντια της ίδιας της Κίνας". Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το τελεσίγραφο αυτό επεδώθη στα πλαίσια του στρατηγικού διαλόγου και οικονομικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ο οποίος έγινε στη Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου, από υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης τα οποία συμμετείχαν.
Αν αυτή η εξέλιξη είναι αληθινή, τότε διαβάζοντας την επόμενη είδηση από την εφημερίδα Daily Times του Πακιστάν:  "Ο Ομπάμα δεσμεύεται για μονομερείς επιδρομές μέσα στο Πακιστάν", τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Από ότι φαίνεται, παίζεται ένα παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή και την Κίνα, μέσω του Πακιστάν και άλλων συμμαχιών που αναπτύσσει στην περιοχή, να την απωθήσει από την Κεντρική και Νότια Ασία.


Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν
Gilani
Πρωθυπουργός Gilani: Αντίποινα σε όποιον επιβουλεύεται το στρατηγικό κεφάλαιο του Πακιστάν

Παράλληλα, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Πακιστάν Gilani στο Πεκίνο στις 19 Μαΐου, για την τελετή παραλαβής 50 νέων υπερσύγχρονων κινεζικών μαχητικών JF-17 από το Πακιστάν, ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, Jiang Yu, δήλωσε κατηγορηματικά πως "η εθνική κυριαρχία και τα σύνορα του Πακιστάν θα πρέπει να γίνουν σεβαστά."

Παράλληλα, ο ίδιος ο Gilani, μετά την συνάντηση του με τον Κινέζο Γενικό Γραμματέα Wen Jiabao, δήλωσε πως "η Κίνα υποστηρίζει τους σκοπούς του Πακιστάν"


Μαχητικό JF-17 Thunder με χρώματα
της Πολεμικής Αεροπορίας
του Πακιστάν
Ο ίδιος όμως έκανε ακόμα μια πιο εμπρηστική δήλωση στην Πακιστανική Βουλή: "Ας μην μας παρεξηγήσει κανείς. Οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στα στρατηγικό κεφάλαιο του Πακιστάν, είτε φανερή, είτε συγκαλυμμένη, θα  αντιμετωπιστεί με ανάλογη αντίδραση. Το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος του να προβεί σε αντίποινα με όλη του την ισχύ. Κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες του έθνους μας και αυτές των ενόπλων δυνάμεων μας να υπερασπιστούν την ιερή μητέρα πατρίδα." 

Άνδρες του Πακιστανικού Στρατού
παρελαύνουν, ενώ στο βάθος υπερίπταται
ένα μαχητικό JF-17 της Αεροπορίας
Το "στρατηγικό κεφάλαιο" στο οποίο αναφέρεται ο Gilani είναι τα πυρηνικά όπλα της χώρας, τα οποία εδώ και χρόνια αποτελούν το κλειδί της στρατηγικής αποτροπής έναντι πιθανής εχθρικής κίνησης από την Ινδία, παρακινούμενη από την Ουάσιγκτον στα πλαίσια της συμφωνίας ΗΠΑ - Ινδίας για πυρηνική συνεργασία
Εδώ και καιρό, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν διαθέτουν εκτεταμένα σχέδια για να επιχειρήσουν ή να καταστρέψουν τις πυρηνικές βόμβες και κεφαλές του Πακιστάν. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του Fox News από το 2009, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα λεπτομερές σχέδιο για διείσδυση Ειδικών Δυνάμεων στο Πακιστάν και την διασφάλιση του κινητού οπλοστασίου πυρηνικών κεφαλών της χώρας, αν διαφανεί πως αυτή πρόκειται να πέσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα, ή άλλων ακραίων ισλαμιστών." 
Άνδρες της ομάδας SEALs του
Αμερικάνικου Ναυτικού
Το σχέδιο αυτό διαφαίνεται πως το ετοιμάζει η ίδια μονάδα και οι ίδιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν και περιλαμβάνει μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με υψηλότατη εκπαίδευση και τεχνολογία.
Το σχέδιο, σύμφωνα με την αναφορά η οποία βασίζεται σε πηγή που αναφέρει το Fox News, περιλαμβάνει την επιχείρηση μικρών μονάδων οι οποίες "θα μπορούσαν να καταλάβουν τα πυρηνικά, να τα καταστρέψουν και μετά να τα μεταφέρουν σε μια κεντρική ασφαλή τοποθεσία."


Ο Ομπάμα φέρεται να έχει εγκρίνει μια μυστική επίθεση κατά των πυρηνικών του Πακιστάν
Ο Πρόεδρος Ομπάμα
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Express, ο Ομπάμα φέρεται να έχει ήδη εγκρίνει μια επιθετική ενέργεια πάνω σε αυτές τις γραμμές: "Στρατεύματα των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν στο Πακιστάν, αν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας απειληθούν από τρομοκράτες με στόχο να εκδικηθούν τον θάνατο το Οσάμα Μπιν Λάντεν... Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Πακιστανού Προέδρου Zardari, προκάλεσε μια θυμωμένη αντίδραση από τους Πακιστανούς αξιωματούχους... Ο Μπάρακ Ομπάμα θα μπορεί να δώσει εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρήσουν με αλεξίπτωτα για να προστατέψουν εγκαταστάσεις φύλαξης πυρηνικών όπλων. Αυτές περιλαμβάνουν το αρχηγείο της Αεροπορίας, την αεροπορική βάση Σαργκόντα, στην οποία είναι σταθμευμένα μαχητικά F-16, ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες και τουλάχιστον 80 πυρηνικοί βαλλιστικοί πύραυλοι." 


Αυτοκινούμενος Πακιστανικός Πύραυλος
Ghaouri Hatf 5 πάνω σε όχημα μεταφοράς.
Έχει εμβέλεια 1300 Ν.Μ. και δυνατότητα
πυρηνικής ή συμβατικής κεφαλής 

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, "Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρόεδρο και ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να αναπτύξει στρατεύματα στο Πακιστάν, αν πιστέψει πως αυτό θα είναι σημαντικό για την Εθνική Ασφάλεια."β
Η καουμπόικη διάθεση της κυβέρνησης Ομπάμα και ο αριβισμός της, διαφαίνεται στην επιχείρηση της 1ης Μαΐου κατά του Μπιν Λάντεν. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί από το Πακιστάν ως την αναμενόμενη εδώ και καιρό επιχείρηση κατά του πυρηνικού του οπλοστασίου. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ομπάμα γνώριζε καλά πως φλέρταρε με ανοιχτό πόλεμο με το Πακιστάν, και πως "επέμενε πως η ομάδα εφόδου κατά του Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να φύγει από την χώρα πολεμώντας, αν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει την τοπική αστυνομία ή τον στρατό της χώρας."



Οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν

Εικόνα από ζωντανή σύνδεση
του Al Jazeera, από την επίθεση στην
Ναυτική Βάση Μεχράν
Επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις των φυλών του Βορείου Πακιστάν εναντίον της Ναυτικής Βάσης Μεχράν, κοντά στο Καράτσι. Η βάση αυτή στεγάζει μονάδα της Αεροπορίας Στρατού της χώρας, αλλά πιθανώς ο αληθινός στόχος της επιδρομής στην καρδιά του συστήματος αμύνης της χώρας είναι τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη ρομπότ των ΗΠΑ που επιχειρούσαν από εκεί! 

Οι επιτιθέμενοι Ταλιμπάν, επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και αντιαρματικές ρουκέτες, σκότωσαν 4 άτομα στην βάση και έχασαν 10 δικούς τους. Έπειτα, πήραν ομήρους Αμερικανούς και Κινέζους και οχυρώθηκαν μέσα στην βάση και ακολούθησε μια πολιορκία από τον Πακιστανικό Στρατό, η οποία διήρκεσε 17 ώρες.

Εικόνα από την επίθεση στην Βάση Ναυτικής
Αεροπορίας στο Μεχράν κοντά στο Ισλαμαμπάντ
Παράλληλα, κατέστρεψαν και δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής PC-3 Orion.



Δεν μου είναι προσωπικά ξεκάθαρο αν η ομάδα που επιτέθηκε στην Ναυτική Βάση ήταν όντως εξοργισμένοι με τα Predeator και τις τακτικές των ΗΠΑ, Ταλιμπάν, ή αν από πίσω ήταν η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan), την οποία τα ΜΜΕ του Πακιστάν εμφανίζουν ως μια οργάνωση υποκινούμενη από την CIA, την Mossad και την RAW (Research and Analysis Wind) της Ινδίας. Ο σκοπός της ύπαρξης αυτής της ομάδας, πάντα σύμφωνα με τα Πακιστανικά ΜΜΕ, είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. Ανώτατος αξιωματούχος της ISI, της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν αναφέρει πως κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, "έμαθε για ένα μυστικό σχέδιο" το οποίο είχαν οργανώσει οι παραπάνω "για την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν με κάθε κόστος."


Οι προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού της χώρας αναφέρονται και σε φανερή, αλλά και σε  "συγκαλυμμένη επίθεση". Είναι άραγε αυτή η ομάδα υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση κατά της Παραστρατιωτικής Αστυνομίας στο Γουαζιριστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 80 νεοσύλλεκτοι, ή μήπως είναι τελικά προϊόν φαντασίας για εσωτερική κατανάλωση; Οι ίδιες οι εξελίξεις θα μας δείξουν.


Δεν είναι καλά τα μαντάτα


Ήδη, δύο πυρηνικές δυνάμεις συντάσσονται ενάντια στην παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την παγκόσμια ειρήνη και μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική συμμαχία των κρατών της περιοχής, το οποίο μπορεί να σημαίνει μια Πανασιατική συμμαχία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κράτη όπως την Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν, κάποια Αραβικά κράτη (Ιράκ;), την Ιαπωνία (!), ακόμα και το Ιράν. Σύμμαχοι και Εχθροί του ΝΑΤΟ, μαζί.

Αυτοκινούμενοι κινεζικοί πύραυλοι DF-11A
με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών,
πάνω σε οχήματα μεταφοράς,
σε παρέλαση στο Πεκίνο
Αυτή την στιγμή η Κίνα έχει στην κατοχή της 66 Πυρηνικούς Διηπειρωτικούς Πυραύλους, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύεται πως μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συν 118 Πυρηνικούς Πυραύλους Μεσαίου Βεληνεκούς, 36 Πυρηνικούς Πυραύλους στα υποβρύχια της και έναν απροσδιόριστο αριθμό πυρηνικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς.  

Πολλοί υποτιμούν την Κίνα. Αλλά η αλήθεια είναι πως υιοθετώντας βασικά στρατηγήματα του Sun Tzu, και κρύβοντας την όποια ισχύ της, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά σε θέση ισχύος απέναντι στον Δυτικό Κόσμο και τις ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή, η χώρα αυτή ελέγχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Αν τα πράγματα εκτραχυνθούν, μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει γενική κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης! 


Το σίγουρο είναι πως ο πλανήτης αλλάζει και γίνεται ένα πιο επικίνδυνο μέρος.