15 Ιουνίου 2011

Όχι των Ιταλών σε πυρηνική ενέργεια και ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης


Οι Ιταλοί πανηγυρίζουν
Μετά από μια σειρά από εντυπωσιακές μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα, οι Ιταλοί κέρδισαν μια ιστορική νίκη ενάντια στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του σχεδίου αρπαγής των κοινωνικών πόρων των χωρών: Απέρριψαν δια παντός μέσω σχετικού δημοψηφίσματος στις 12 & 13/6 την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην ιταλική χερσόνησο, επέλεξαν να διατηρήσουν ή να απαιτήσουν να επιστραφούν όλοι οι υδάτινοι πόροι σε δημόσιο έλεγχο και τέλος, επέλεξαν να ζητήσουν την καταδίκη κάθε είδους εγκληματικής συμπεριφοράς των πολιτικών τους - με πρώτο και καλύτερο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αφίσα κατά της πυρηνικής
ενέργειας κρέμεται από
το καμπαναριό του
Αγ. Μάρκου στην Βενετία
Οι Ιταλοί πέτυχαν τα παραπάνω, επικρατώντας επί δύο μεγάλων εμποδίων: Του απαιτούμενου δια νόμου ελάχιστου αναγκαίου ποσοστού συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, το οποίο έπρεπε να είναι 50% του συνόλου του εκλογικού σώματος + 1 ψηφοφόρος. Παράλληλα, επικράτησαν παρά την ανελέητη προπαγάνδα των συνδυασμένων ΜΜΕ του Μπερλουσκόνι και της κυβέρνησης, τα οποία προέτρεπαν τους Ιταλούς με έναν πρωτοφανή τρόπο να πάνε στις παραλίες, αντί να ψηφίσουν το δημοψήφισμα που συνέπεσε με το πρώτο σαββατοκύριακο των σχολικών και φοιτητικών διακοπών.
Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα αυτό ήταν 57%, ένα νούμερο πρωτοφανές για την ιταλική πολιτική πραγματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που επετεύχθη ο στόχος του 50% +1 εδώ και μια δεκαετία, και μάλιστα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν η υψηλότερη που επετεύχθη τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνοντας μια συμμετοχή των Ιταλών στα κοινά.
Το πιο σημαντικό είναι όμως είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Το 95% των ψήφων ήταν κατά της πυρηνικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και υπέρ της παραπομπής των πολιτικών στην δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη κατά της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που πλήττει την Ευρώπη, την δεύτερη μετά την απόρριψη του Μνημονίου από τον Ισλανδικό λαό. Είναι επίσης απόδειξη πως η δημοκρατία μπορεί να επιβληθεί απέναντι στις δυνάμεις της τυραννίας και μπορεί να υπερασπιστεί τους λαούς και τις κοινωνίες της νότιας Ευρώπης, έναντι της επιδρομής των τραπεζιτών-πειρατών. 
Τα συνθήματα του δημοψηφίσματος:
"Μην αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για σένα:
Πήγαινε να ψηφίσεις!
Ψηφίστε Ναι  για να μείνει το νερό ένα κοινωνικό αγαθό, Ναι
για να σταματήσετε την πυρηνική ενέργεια, Ναι για να
παραμείνει ο Νόμος ίδιος για όλους"
Μπορούμε και εμείς στην Ελλάδα να σταθούμε απέναντι στις δυνάμεις του τραπεζισμού, της χρεοκρατίας και του νεοφιλελευθερισμού. Μπορούμε και εμείς να πούμε όχι σε όσα προσπαθούν να μας κάνουν. Το πρώτο μας όχι πρέπει να είναι στο χρέος που πάνε να μας επιβάλουν!